Olen kyllä tiennyt asuvani laitakaupungilla. Ja oletin, että ei täälläpäin ole enää mitään kauppoja tai juuri muutakaan toimintaa. Mutta eihän se niin olekaan.

Turistina on tottunut aina vaan liikkumaan keskikaupungilla ja etupäässä vanhassa kaupungissa. Siellähän on sitä menoa ja meininkiä. Mutta eihän Tallinna ole vaan turisteja varten. Tallinna asuttaa aivan tavallisia eestiläisiä.

Esimerkiksi Kesklinnassa asuu vain 3 985 asukasta ja esim. Lasnamäellä 114 257 asukasta. Koko Tallinnan asukasluku on 413 290 henkeä. Meidänkin nurkilla asukasluku on aika korkea,  noin suurinpiirtein Vantaan Tikkurilan kokoinen asuinalue.

Onhan luonnollista, että kauppakeskuksia ja jos jonkin sortin kauppoja on oltava noinkin suuren asukasmäärän tarpeisiin.  Toisin kuin Suomessa täällä ei ole niin paljon yksityisautoja, että kaikki suuret ostoskeskukset olisivat voineet keskittyä vain joihinkin suuriin keskuksiin. Täällä on näitä pienempiä "keskuksia" minun mielestäni ainakin enemmän kuin Suomessa pääkaupunkiseudulla.
Mutta ihan hyvä näin. Luulin todella muuttavani jonnekin susirajan taakse ( mutta kun  tuo Järvi vei voiton ja se sai minut antautumaan)  . Nyt kun olen oppinut kulkemaan julkisilla välineillä niin aina vaan tulee voimakkaampi tunne, että tämä asuinpaikan valinta oli ihan jess.

Kaupunginosa Pinta-ala Väkiluku
Haabersti 18,6 km²   35 000
Kesklinn 28,0 km²     3 985
Kristiine   9,4 km²   27 531
Lasnamäki 30,0 km² 114 257
Mustamäki   8,0 km²   62 219
Nõmme 28,0 km²   35 043
Pirita 18,7 km²     8 507
Põhja-Tallinn 17,3 km²   52 573

 Tänään kävin tutustumassa taas uuteen kauppakeskukseen. Turisteja siellä ei ollut - ei yhtäkään . Kun en edes minä ole enää turisti. Suuri ruokakauppa oli todella suuri, sen kylkeen oli sitten tullut kaikenlaista myyntiä. Joku möi hunajaa ja hilloja omalta tilalta, joku möi lammasvillatuotteita, hiljaiselta näytti kaupankäynti. Olihan siellä myös korumyyntiä, musiikkia, videoita ja ties mitä. Muutama kahvila joukossa. Kävin eräässä ja tilasin " soolane pannukoog kanalihaga".  Se tarkoittaa käytännössä sitä, että saat pari ohutta lettusta lautaselle, sinne sisään on heitetty kypsennettyä kananlihaa, ananasrenkaita ja paprikaa. Näitä pannukoogimyymälöitä täällä on aika paljon. Enpä suosittele!

Näyttää olevan muoti-ilmiö, mutta kaikkialla samanlaista mutta ei ainakaan minun makuuni. En tiedä, onko näitä keskustassa - ehkäpä ei - täällä laitamilla se näyttää olevan muotia.