Römpsänperällä päivitettiin arvojärjestys:

Arvo = Kuningasten Kuningas, Maan ja Taivaan Valtias

Reino Reppuhousu = Römsänperän Ruhtinas

Pikku-Toivo Unelma ja Aino Amalia Ampiainen = perintöprinssit

Minä = Römpsänperän Vanha Emäntä

*************************************************************************************

Oli taas hyvä ystävä Suomesta käymässä. Päätettiin keskittyä Römpsänperän nähtävyyksiin ja tietysti myös käväistiin tarkistamassa juuri suuren remontin jälkeen avattu Teletorni.

http://www.visitestonia.com/fi/tallinnan-teletorni-avaa-jalleen-nakymat-maailmaan-lahes-pilvien-tasolta

 

Teletornin uuteen ravintolaan yritin tehdä pöytävarauksen, mutta ilmoittivat, että otetaan vain jonottamalla sisään. Ilma ei meitä suosinut, oli aika harmaata, mutta näkyvyyttä kuitenkin siedettävästi. Aika ristiriitaiset tuntemukset vieläkin. Jotenkin se kaupallisuus siellä alakerran matkamuistomyymälässä kyllästytti. Näköalatasanne on 21. kerroksessa. Siinä samassa, missä ennen oli ravintola. Sieltä on loistavat näköalat ympäristöön ja kivasti lattiaan merkitty suurimmat kaupungit maailmassa ja etäisyydet ja ilmansuunnat  niihin. LIsäksi lattiaan on tehty lattiaikkunoita, joista näkee suoraan alas - 170 metriä taitaa olla erotusta.

Kaikenlaisia vempaimia siellä oli myös, mutta ei mulla ainakaan riittänyt älli niiden käyttämiseen. Ravintola oli siitä sitten vielä yhden kerroksen ylöspäin. En mennyt katsomaan, mutta mitään jonomuodostusta siellä ei ainakaan ollut. Ja kumma kyllä, yhtään turistia (lukuunottamatta vierastani Suomesta) en havainnut. Kaikki olivat eestiläisiä. No, ilmakaan ei houkutellut paikalle ja onko sitten vaan niin, että esim. suomalaiset eivät tiedä koko paikan olemassaolosta.

Tuon ravintolan  käyn vielä kyllä vieraideni kanssa testaamassa. Ja siinä aivan kävelymatkan päässähän on myös kasvitieteellinen puutarha ja Tallinnan kuuluisa Metsakalmisto, jonne on haudattu kuuluisuuksia kuten esim. Georg Ots, Lennart Meri ja monta muuta. Kaunis paikka.

Ja Teletorniin siis kannattaa ehdottomasti mennä julkisella liikenteellä elikkä bussilla. Bussit lähtevät Virukeskuksen alakerrasta, bussijaamilta ja busseissa kuulutetaan pysäkit, joten on helppo jäädä pois "Teletornin" pysäkillä.

*************************************************************************************

Sitten meillä oli tietysti ohjelmassa käynti pedikyyrillä, Römpsänperällä tunnin käsittely maksaa kokonaista 14,50 euroa. Kynnet siistitään ja kovettumat poistetaan, jalat hierotaan ja lakkaus taitaisi lisätä laskua peräti yhdellä eurolla.

Ravintolaillallinen nautittiin myös läheisessä ravintolassa, jossa ei juurikaan turisteja näy. Kovaäänisesti käyttäytyviä asiakkaita kyllä valitettavasti, mutta he eivät oleet  eestiläisiä!

Kävelimme myös aivan kauheassa räntäsateessa ja loskassa tuonne Järven rannalle. Ranta oli jo aivan sula ja täynnä lokkeja. Ranta antoi kyllä kauniin lupauksen tulevasta keväästä ja kesästä. Sinne sitten vaan termospullon ja eväiden kanssa retkelle. Ja matkaa ei kivassa ilmassa ole kovinkaan ikävä tallustella. Kävimme myös tutustumassa rannan läheisyydessä olevaan kahvilaan. Siellä nautittiin kylmän ulkoilman jälkeen kuumat ja lämmittävät kahvit kera vanatallinin ja sitten pistäydyimme täkäläiseen leipomoon. Sieltä ystäväni osti kotiintuomisiksi maistuvaa leipää.

Pienestä kauppakeskuksestamme ostimme vielä aivan ihanat pitsisukat, jotain pientä purtavaa ja sitten kävimme katsastamassa myös kaikkein pienimmän lähikauppani. Siinä vieressä on myös - olettaisin - armenialaisten pitämä ravintola. Siellä nautittiin myös pientä hillittyä ja sitten kotona olikin mukava istuskella iltaa ja nauttia toistemme hyvästä seurasta. Mm. muistellen syksyllä tekemäämme melkein kolmen viikon Siperian junamatkaa Siperian ja Mongolian halki Kiinaan!

Toivon ja uskon, että ystäväni sai nähdä ja kokea aivan toisenlaisen Tallinnan kasvot tällä reissulla. Vanhaan kaupunkiin emme menneet, sen voi jokainen sitten vaikka päivän matkallaan käydä koluamassa ellei jo olisi sitä tehnyt. Vanha kaupunki on ihana, mutta myös Römpsänperä on nähtävyys. On varmasti ihan - jos ei nyt avartavaa -  niin ainakin mielenkiintoista nähdä neuvostoaikainen kaupunginosa, arkkitehtuuri - joka muuten pettää ulkonäöllään. Ränstyneenkin talon ulkokuoren sisällä voi olla toinen toistaan kodikkaampia ja kauniimpia asuntoja. Jokainenhan tekee omasta kodistaan näköisensä, niin on Römpsänperän eräs suomalaiskotikin!

***********************************************************************

Vaikka tuolla edellä jo hehkuttelinkin aivan pikkukenkäkelillä, niin nyt on korjattava. Lunta tuli tännekin, ei paljon, mutta valkoisena on maa. Tänään on päike paistanut ja uskon, että kohta on kaikkialla jo kuivaa. Mutta ne talvikengät oli vielä kaivettava esille - yllätti tuo kevään tulo!