Verimakkara on yksi ehdoton eestiläisen joulupöydän herkku. Tässä ohje, jos haluat itse valmistaa. Toki kaupoistakin saa.

 

 Valmistamine

 

Pese kruubid ja pane kuuma vette. Keeda nõrgal kuumusel. Kui kruubid on paisunud, lisa maitseained ja kuubikuteks lõigatud sealiha. Sega ja hauta. Hautamise ajal putru segada ei tohi, sest puder peab olema sõmer, kruubiterad peavad jääma eraldi. Valminud pudru lase veidi jahtuda, lisa siis hakitud ja võis kuumutatud sibul ning läbi sõela kurnatud veri ja kergelt pruunistatud kuubikuteks lõigatud pekk.

Täida sooled pudruga (mitte liiga täis), seo soolte otsad kinni ja keeda vähese soolaga maitsestatud vees. Kuumuta aeglaselt ja ainult keemiseni (muidu sooled lõhkevad) 10-15 minutit, olenevalt soolte jämedusest. Pärast veest väljatõstmist aseta vorstid üksteise kõrvale jahtuma. Õhku võib välja lasta torgates vorsti auke kahvli või hambaorgiga.

Pann määri rasvaga, aseta vorstid pannile. Peale ja kõrvale pane rasvase sealiha viilud. Prae ahjus. Serveeri koos pohlakeedise või kõrvitsasalatiga.

Head isu!

 

Valmistusained

2,5 l vett

1 l seaverd

1 kg odrakruupe

keedusoola

500 g seapekki

300 g sealiha

musta pipart

vürtsi

majoraani

300 g valget sibulat

2 sl võid

10 m seasoolt