MInulla oli tänään vieraita Suomesta, entisiä työtovereita.

Sovimme, että aivan ensiksi aamulla anivarhain menemme aamiaiselle ravintola Peppersackiin (vanhassa kaupungissa).  Siellä  kun vaan nyt sattuu olemaan aika mukava aamiaislista. Ja rauhallinen, tunnelmallinen paikka sen nauttimiseen.  Tarkoitus oli tietysti tutustua Raatihuoneen  joulutoriin. Ilma vaan ei ollut erityisen suosiollinen - kova tuuli hätisteli vanhan kaupungin kapeilla kujilla. No, olin ehdottanut tytöille, että olisikos esim. ratikka-ajelu jotain. Ja tuntuihan se olevan. Kuinka moni turisti muuten ihan oikeasti tulee lähteneeksi ajelemaan ratikalla, trollibussilla tai tavallisellakaan bussilla ja tutustumaan muuhunkin Tallinnaan kuin vanhaan kaupunkiin.

Niinpä aamiaisen jälkeen sieppasimme ratikan nro 2 Hobujaamin pysäkiltä ja suuntanamme oli Koplin kaupuningosaa. Seuraavat tiedot ovat Otso Kantokorven kirjasta " Tallinnan raitiovaunuissa ja trolleybusseissa". Hän suonee minulle oikeuden näitä tähän lainata (?).

Kopli ( = haka) on vajaat kolme kilometriä pitkä niemi Tallinnasta luoteeseen Põhja-Tallinnan alueella. Sen maine ei ole kovin kaksinen, sitä asuttavat enemmistövoittoisesti venäläiset, ja alue tunnetaan aika köyhän kansan alueena.

Aiemmin niemi oli metsineen, puistoineen ja merenrantoineen tallinnalaisten suosima retkikohde ja myös isojen tehtaidensa ansiosta vielä työläiskulttuurin alue, jossa oli runsaasti erilaista seura- ja harrastustoimintaa.

Itse asiassa tuon muutaman kilometrin pituisen matkan varrella on varsin paljon nähtävää. Raitiovaunu nro 1 tai 2  on paras tapa käydä tutustumassa Kopliin. Tramm nro 1 kulkee Kadriorgista Kopliin - hienostoalueelta varsin toisenlaiselle seudulle. Ratikka kakkonen taas kulkee väliä Kopli - Ülemiste.  Mielenkiintoinen reitti. Jos hyppäät kyytiin melko läheltä Viru-hotellia Hobujaamin pysäkiltä  ja ajat sillä Kopliin päätepysäkille (lõppeatus), niin seikkailusi voi alkaa! Tarkempaa tutustumista varten suosittelen tuota edellä mainitsemaani Kantokorven kirjaa.

Koplin ratikan päätepysäkillä (ratikat 1 ja 2 ) on aika kiva paikka, johon suosittelen tutustumista. Se on ratikan  päätepysäkillä kadun toisella puolella. Ei siinä ole mitään nimeä, se vaan pitää tietää. Rohkeasti ovesta sisään vaan. Kesäisin ulkopuolella on terassi, joten silloin se on helpompi paikallistaa.  Baar Derevjaska (Kopli 99 b) on avoinna joka päivä 08-05. Meille   oli yllätys erittäin ystävällinen vastaanotto. Eipä meitä muita asiakkaita perjantai-aamuna aikaisin vielä ollutkaan. Tilasimme kuumat viinit. Ne lämmittivätkin mukavasti kovan viiman jälkeen. Palvelu oli erittäin ystävällistä. Jotain suolaistakin siellä näytti olevan tarjolla, pari suolattua, kuivattua  kalaa killotteli siinä tiskillä  joidenkin perunalastupussien vieressä ja listalla näytti olevan jotain kanansiipeä  - aika niukalti kylläkin. Kaikesta päätellen siellä on iltaisin tanssia ja jotain muutakin viihdykettä. Omistaja kertoi, että perjantai-illat ovat heillä aivan täynnä.

Aikaa tuo ratikka-ajelu ottanee vajaa puoli tuntia suuntaansa. Lippuja voi ostaa kuljettajalta kun menee etuovesta sisään, mutta kannattaa ostaa lippu etukäteen kioskilta. Se leimataan ratikassa  siellä olevissa leimauslaitteissa. Liputta matkustamisesta peritään muistaakseni 40 euron sakko.

Tämän jälkeen vieraillani on toivomus käydä Rocca al Maren kauppakeskuksessa. Sinne taas suuntasimme - ei taksolla - vaan trollikalla nro 6. Se lähtee Viru-keskuksen takaa ja sillä pyyhältää suoraan Roccaan myös aika nopeasti. Pysäkki, jolla jäädään pois on joko Zoo tai sitä seuraava Haabersti. Pysäkit kuulutetaan koko ajan busseissa ja ratikoissa. On helppo suunnistaa!

Ja jos etenkin kylminä tuulisina talvipäivinä haluaa nauttia jotain aivan erikoista, niin osoite on ehdottomasti:

Karoliina
Harju 6 
 

Sinne pääsee Vabanduse väljakilta nousemalla muutamat raput ylös kohti Toompeaa, siinä oikealla on pienoinen ovi, joka vie sinut kuuman hehkuviinin äärelle! Olen käynyt Tallinnassa ensimmäisiä kertoja muistaakseni vuonna 1975 - jo silloin tutustuin Karoliinaan. Yhä se on olemassa, mutta nyt hiukka erilaisessa kuosissa kuin aiemmin. Mutta aina yhtä ihastuttava paikka. Suosittelen! Ei mikään ruokailupaikka, mutta kylmän karkoitukseen kuuma hehkuviini on  Jess! 

Yksi päivä on liian lyhyt tutustuakseen Tallinnaan kovinkaan paljon. Mutta suosittelen kyllä tuota ratikka-ajelua, Koplin päätepysäkin baaria ja Karoliinaa. Siinä jotain kuitenkin erilaista kuin aina vaan se - kuitenkin - iki-ihana vanha kaupunki!